Taalnieuws uit België

Het eerste blog op mijn website. Dilemma. Schiet ik meteen dienstverlenend uit de startblokken met ultieme tips & tricks voor de leergierige lezer? Nee, ik begin casual, over de Nederlandse taal.

Eigenlijk komt onze taal vooral negatief in het nieuws. Eén grote klaagzang. Het taalniveau van de Nederlander is niet meer wat het geweest is, zelfs journalisten slaan de plank regelmatig mis, en bij jongeren onder de 25 is de spelling gemiddeld genomen om te huilen. Allemaal waar. Om heel depressief van te worden als taalmens. Maar ook daar heb ik het nu niet over. Later. Misschien.

Waarover dan wel geblogd?

Welnu, kort geleden werd ik blij van een nieuwsbericht over taal. Heel blij. Het artikel kwam van over de grens, uit België. We hebben er via onze zuiderburen namelijk zo’n 700 woorden bij gekregen in het Nederlandse taalcircuit. Zomaar! De krant De Standaard heeft ze in kaart gebracht voor hun redacties, zodat die niet meer ieder Vlaams woord op een goudschaaltje hoeven te wegen.
Ook de nieuwste papieren versie van de Dikke Van Dale, die dit jaar uitkomt, schijnt een stuk soepeler om te gaan met de Belgisch-Nederlandse woordenschat. Een ware ommekeer in de noord-zuidverhouding.

Blog Anita van Prooijen over het Gele Boekje
Dat betekent dat we vanaf nu het hooghartige Noord-Nederlands correct kunnen opfrissen met swingend Vlaams. Een opsteker voor Calimero, en een cadeautje voor ons taalnerds. Ik weet niet wat mijn klanten ervan zullen vinden, maar ik ga gewoon af en toe wat Zuid-Nederlands in mijn teksten strooien. Om te wennen. Als dat geen unieke content oplevert?

Want zeg nou zelf: een onthaalmoeder is per definitie een stuk gezelliger dan een oppasmoeder, fier klinkt nog trotser dan trots, en het woord duimspijker is absoluut functioneler dan punaise.

Als service heeft De Standaard onder zijn lezers het ‘Gele Boekje’ verspreid, waarin de 700 uitverkoren woorden en uitdrukkingen zijn opgenomen. Plus 300 populaire woorden die de selectie net niet hebben gehaald trouwens.
Helaas. Ik ben niet geabonneerd op De Standaard, maar op De Volkskrant. En daarin was het Gele Boekje níet als zaterdagbijlage opgenomen. Heeft iemand misschien familie in Vlaanderen…? En zou die dan misschien…?  Dat zou plezant zijn. Al is dát woord jammer genoeg  buiten de boot gevallen.

info@anitavanprooijen.nl / 06-16204594 / Bisschop Bottemannestraat 25 / 1817 EM Alkmaar